zaterdag 26 juli 2014

Een loep op meerdere niveaus

“Laten we een Estafette blog starten waarin we het thema gevaarsbeheersing centraal stellen”.

Stichting Register Docent Gevaarsbeheersing (SRDG) staat garant voor de ontwikkeling van haar leden en heeft de ontwikkelmogelijkheden (online) uitgebreid door een open linkedin groep “docent gevaarsbeheersing” en deze blog te lanceren.

Woordenwolk met besproken thema's
Hiermee kiest SRDG niet alleen voor professionalisering van haar eigen leden, maar biedt iedereen met interesse op dit vlak deze kans. Deze professionaliseringsmogelijkheden kunnen hieraan bijdragen door docenten nieuwe inzichten te geven, te informeren over onderdelen van het vakgebied of door zichzelf te verdiepen en mee te publiceren. Kom gerust ook een keer kijken of (beter nog) meepraten in de linkedin groep.

Het blog heeft op deze manier leermogelijkheden op diverse niveaus. De gepubliceerde blogs laten hetzelfde karakter zien, er wordt over diverse niveaus van gevaarsbeheersing geschreven. 


Als ik vanuit de doelgroep, docenten gevaarsbeheersing kijk, maak ik een onderscheid in drie niveaus:
  • Lesniveau;
  • Organisatieniveau;
  • Beschouwend niveau;

Lesniveau


Leo Verhoeven startte met een blog over beïnvloedingstechnieken. Het is voor cursisten goed om kennis te hebben van het bestaan van deze technieken. In sommige cursussen is het verstandig om de cursisten deze technieken te leren toepassen, of zelfs inzicht te krijgen wanneer deze technieken tegen hen gebruikt worden, of wanneer ze deze technieken zelf zouden kunnen gebruiken om hun doel te bereiken.

Voor een docent is het handig om zelf op inzichtniveau te zitten, zodat je deze technieken in kunt zetten om je trainingsdoelen te bereiken.

Susanne Verhoeven legt in haar blog de hoofdtaak van de hersenen uit (overleven en gevaar herkennen). Ze geeft tips hoe je ervoor kunt zorgen dat de cursisten en hun hersenen minder met angst bezig zijn en dus meer op leren kunnen concentreren.

Reynhoud Kroezen belichtte een aantal valkuilen waar docenten allemaal wel een keer in lopen en gaf suggesties om deze valkuilen te voorkomen. Zijn bijdrage bestrijkt zowel het lesniveau als het organisatie niveau.

Jasper Verhoeven en Joost Verbrugge beschreven hoe de hier benoemde doelen op alternatieve wijze te trainen zijn:

  • Visualisatie;
  • Focus/aandachtscontrole;
  • Hartcoherentie;
  • Fysiek en mentaal incasseringsvermogen;
  • Weerbaarheidskenmerken;

Organisatieniveau


Als organisatie bekijk je hoe je wilt omgaan met je doelgroep, je klanten en je medewerkers. Samen met je organisatie doel vormen dit belangrijke bestanddelen van de organisatie strategie. Theo Dingemans laat in zijn blog zien dat ook een organisatie iets kan met bestanddelen van weerbaarheidstrainingen. Als organisatie kun je kiezen om “bijrijder of bestuurder van de bus te zijn”.

In de linkedin groep van SRDG heeft een discussie plaats gevonden over de verantwoordelijkheid van het doen van aangifte. De uitkomsten van deze discussie heb ik in deze blog gepubliceerd en geven weer dat iedere organisatie die met geweld te maken krijgt ook hier voor een keuze staat. Neemt de organisatie het initiatief, of ondersteund de organisatie de medewerker tijdens het doen van aangifte van geweld tegen een medewerker.
Ook beschrijft dit blog manieren om de medewerker meer in anonimiteit te behouden tijdens deze aangifte.

Rob van den Biggelaar geeft inzicht in de hulpverlening en nazorg van slachtoffers van een geweldsincident. De organisatie is in werksituaties meestal “gedwongen” voor de eerste opvang te zorgen. Het is daarom verstandig om als organisatie hier richtlijnen of zelfs een protocol voor te hebben, zodat je als organisatie bent voorbereid om je medewerker bij te staan.

Een organisatie keuze van een hele andere orde heeft te maken met het inzetten van nieuwe media. Als organisatie denk je in deze tijd na over de inzet van social media, of misschien heb je er al over nagedacht en een doel, strategie en beleid voor opgesteld. Joost Verbrugge laat in zijn blog zien dat er naast marketing- en leerdoelstellingen nog andere varianten bestaan.
Als organisatie kun je social media ook inzetten als middel om de-escalerend op te treden en wellicht op die manier ook het imago van het bedrijf te beïnvloeden.


Beschouwend niveau


Berendineke Steenbergen geeft in haar blog een glasheldere definiëring van verschillende begrippen: “Gevaarsbeheersing”, “hanteren van agressie” en “Weerbaarheid”. Ook legt zij haarfijn uit waarom zij overtuigd is van het nut en belang van weerbaarheid en/of de integratie hiervan binnen de gevaarsbeheersing.

Jelle Smits laat zowel organisatie, als docent nadenken over de weg die deels door de overheid verplicht wordt. Het systeem wordt vaak als uitgangspunt gebruikt en in dat systeem zitten een aantal verplichtingen, zoals een bordje met gedragsregels. Ons denken wordt hierdoor in een bepaalde richting gestuurd. Tijdens dit denkproces vergeten we nog wel eens te kijken naar de eigenlijke bedoeling die er achter de regelgeving schuilt.


Nabeschouwing


Het vakgebied blijkt behoorlijk veelzijdig en heeft genoeg onderwerpen om verder uit te diepen. We zijn nu halverwege het jaar en gaan minimaal tot het einde van het jaar op deze voet verder.
Heb je als lezer een suggestie voor verandering van het blog, dan plaats een reactie. Wij zoeken altijd naar verbetering en staan open voor feedback.

Wij, docenten gevaarsbeheersing en weerbaarheid, beseffen dat de meeste organisaties die met dit vakgebied te maken hebben een heel ander doel hebben met hun organisatie. Gevaarsbeheersing en weerbaarheid zijn bijkomstigheden waar zij zich noodgedwongen in dienen te verdiepen zonder zich te veel van hun taak/doel te laten afleiden.
Wij als trainers/docenten ondersteunen organisaties daarom op dit gebied. Wij zorgen voor de expertise, de trainingen en het advies, zodat de organisatie zich op haar doel kan richten.


Over de blogger

In ons blog is het gebruikelijk om hier een stukje over de blogger te vertellen. Omdat dit blog een samenvatting is van alle bloggers die tot nu toe aan het woord zijn geweest, hier nogmaals alle namen voorzien van link naar hun linkedin profiel:

1 opmerking:

  1. ik ben rijk geworden met deze geprogrammeerde gehackte pinautomaat
    Nadat ik klaar was met studeren, was er geen werk, dus besloot ik een klein bedrijf te beginnen, maar het geld was niet genoeg, ik sloot het bedrijf, het werd erg moeilijk voor mij, ik was het enige kind van mijn ouders en mijn ouders. Ze zijn allebei oud, ze geloven in mijn dagelijkse voeding, op een dag zag ik tijdens het surfen op internet een bericht over hoe deze NIEUWE VERVANGEN ONTVANGEN ATM-KAART een geldautomaat kan hacken en een groot bedrag kan opnemen, dus nam ik contact op met het bedrijf via uw e-mail. Tot mijn grootste verbazing ontving ik de kaart een paar dagen nadat ik een kleine vergoeding voor de kaart had betaald. Deze blanco ATM-kaart is een geweldig en prachtig product. Ik zou nooit geloven dat al deze dingen die ik vandaag heb kunnen worden verworven met deze grote vreugde in mijn hart, daarom breng ik het goede nieuws over ... Het leven is positief en geduldig zijn, in de overtuiging dat grote dingen mogelijk zijn en kan gebeuren in seconden. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD heeft mijn leven veranderd ... Godzijdank kun je een e-mail sturen naar VIA (brainhackers@aol.com)

    BeantwoordenVerwijderen